Blog

Čítajte naše najnovšie články o nápojovom skle a porceláne. Nájdete tu tipy na správne poháre na rôzne druhy nápojov a rady, ako si užiť víno a whisky naplno. Navštívte našu stránku a zlepšite svoje zážitky z pitia.

Šálky a káva: Kombinácia pre dokonalý pitný zážitok

Šálky a káva: Kombinácia pre dokonalý pitný zážitok

Všetci milovníci kávy vedia, že správny výber šálky môže ovplyvniť celkový zážitok z pitia tohto lahodného nápoja. Rôzne druhy kávy majú totiž rôzne požiadavky na veľkosť šálky, aby bolo možné plne oceniť ich arómu, chuť a vizuálnu prezentáciu. Tu je prehľad niekoľkých typov kávy a odporúčaných veľkostí šálok k nim.

 

Espresso: Espresso je silná a koncentrovaná káva, ktorá je obvykle podávaná vo veľmi malých šálkach. Štandardná veľkosť espressovej šálky je asi 60 ml (2 unce). Táto malá veľkosť umožňuje káve udržať si bohatú penu a koncentrovanú chuť. 

Našu aktuálnu ponuku espresso šálok nájdete tu.

 

Lungo: Lungo je druh espresso, ktoré je pripravené dlhším časom extrakcie, čím sa získa väčší objem kávy. Na lungo sa často používajú väčšie šálky s objemom okolo 150-180 ml (5-6 unca). Táto veľkosť umožňuje dlhšiu extrakciu kávy, čo vytvára mierne slabší, ale bohatší a vyváženejší chuťový profil. Väčší objem šálky taktiež umožňuje dlhšiu dobu kontaktu medzi vodou a kávou, čo umožňuje uvoľnenie viacerých aromatických látok a dochucovadiel. Lungo je obľúbený pre svoju intenzitu a silnú chuť, a tiež ako základ na prípravu kávových nápojov s mliekom, ako je napríklad latte alebo cappuccino.

Našu aktuálnu ponuku lungo šálok nájdete tu.

 

Cappuccino: Cappuccino je kombináciou espressa, horúceho mlieka a mliečnej peny. Pre cappuccino sa obvykle používajú stredne veľké šálky s objemom okolo 180 ml (6 unca). Táto veľkosť je ideálna na zachytenie vrstvy peny na povrchu kávy a umožňuje vám pridať niekoľko dekoratívnych prvkov na vrchol.

Našu aktuálnu ponuku cappuccino šálok nájdete tu.

 

Latte: Latte je podobná cappuccinu, ale obsahuje viac horúceho mlieka a menej mliečnej peny. Preto sa pre latté používajú väčšie šálky s objemom okolo 240 ml (8 uncov). Táto veľkosť umožňuje dobre zmiešať espresso s horúcim mliekom a poskytuje dostatočný priestor na vytvorenie latte artu.

 

Mocha: Mocha je kombináciou espressa, horúcej čokolády a mlieka. Pre mochu sa často používajú podobné veľkosti šálok ako pre latté, teda okolo 240 ml (8 unce). Veľkosť šálky závisí od preferencií jednotlivca, ale vo všeobecnosti je dôležité mať dostatočný priestor na zmiešanie všetkých ingrediencií.

Rozdiely medzi pohármi na biele a červené víno

Rozdiely medzi pohármi na biele a červené víno

Vitajte na našom blogu o pohároch na víno! Dnes sa zameriame na rozdiel medzi pohármi na biele a červené víno. Ukážeme vám, či má význam vybrať správne poháre pre vaše víno a ako môže ovplyvniť jeho chuť a arómu.

 

Poháre na biele víno

Poháre na biele víno sú obvykle menšie a úzke ako poháre na červené víno. Majú obvykle menší hranolový tvar, ktorý pomáha udržať biele víno chladné. Poháre na biele víno majú tiež tenšie steny, čo pomáha zvýrazniť jemnejšiu arómu bielych vín. Vďaka menšiemu objemu pohára tiež môžete víno ľahšie oceniť, pretože môže byť servírované vo väčšom množstve.

 

Poháre na červené víno

Poháre na červené víno sú obvykle väčšie a širšie ako poháre na biele víno. Majú širší hranolový tvar, ktorý umožňuje vínu sa rozvinúť a uvoľniť svoju arómu. Vďaka väčšiemu objemu pohára môžete víno servírovať v menšom množstve, čo umožňuje, aby sa víno viac „nadýchlo“ a aby sa jeho chuť a aróma viac rozvinula.

 

Rozdiel medzi pohármi na biele a červené víno

Hlavným rozdielom medzi pohármi na biele a červené víno je veľkosť a tvar. Poháre na biele víno sú menšie a úzke, zatiaľ čo poháre na červené víno sú väčšie a širšie. Dôvodom pre toto rozdielne prevedenie pohárov je predovšetkým to, že červené vína potrebujú viac priestoru na "dýchanie", zatiaľ čo biele vína potrebujú udržať svoju nízku teplotu.

 

Význam výberu správnych pohárov pre vaše víno

Správny pohár pre vaše víno môže skutočne ovplyvniť jeho chuť a arómu. Pokiaľ servírujete biele víno v širokom pohári, môže sa stať, že sa stratí jeho jemná aróma a chuť. Naopak, pokiaľ servírujete červené víno v úzkom pohári, môže sa stať, že sa jeho aróma a chuť neuvoľnia úplne.

Je teda dôležité zvoliť správny pohár pre vaše víno.

Thun 1794: História a výroba porcelánu Thun 1794.

História:

Porcelánka Thun 1794 vznikla v roku 1794 v obci Klášterec nad Ohří, neďaleko Karlových Varov. Jej založenie iniciovali bratia Franz a Karl Thunovci, ktorí mali bohaté skúsenosti s výrobou porcelánu. Porcelánka sa postupom času rozvíjala a modernizovala, až sa stala jedným z najvýznamnejších výrobcov porcelánu v Českej republike.

 

Proces výroby a distribúcie:

  1. Zmes surovín: Thun 1794 používa špeciálnu zmes surovín, ktorá obsahuje bielu hlinu, kaolinit, živcovú horninu a kremeň. Tieto suroviny sú dôkladne premiešané v určitých pomeroch.
  2. Vytvorenie formy: Formy na porcelánové výrobky sa vyrábajú z kovu, zvyčajne zo železa. Tieto formy sú ručne vyrobené tradičnými metódami a používajú sa na vytvorenie konkrétneho tvaru.
  3. Lisovanie: Zmes surovín sa vloží do formy a následne sa lisuje pod vysokým tlakom. Tento proces vytvára výrobok s pevnou štruktúrou a hladkým povrchom.
  4. Sušenie: Výrobky sú následne sušené v sušiarňach pri teplotách okolo 100 °C.
  5. Bielenie: Po sušení sú výrobky bielené v špeciálnych peciach pri teplotách až 1400 °C.
  6. Maľovanie: Výrobky sú maľované ručne alebo pomocou špeciálnych tlačiarní na porcelán. Thun 1794 je známy svojimi kvalitnými ručne maľovanými dekormi.
  7. Glazovanie: Výrobky sú potom glazované pri teplotách okolo 1400 °C, čo zvyšuje ich pevnosť a odolnosť.
  8. Triedenie: Po glazovaní sú výrobky triedené podľa ich kvality. Výrobky, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy kvality, sú označené ako I. akosť. Výrobky s menšími nedostatkami alebo chybami sú označené ako II. akosť.
  9. Balenie a doprava: Po triedení sú výrobky balené a pripravené na dopravu.
  10. Konečná kontrola: Konečná kontrola zahŕňa vizuálnu kontrolu výrobkov, aby sa zaistilo, že sú v správnej kvalite a že nie sú poškodené.
  11. Označenie výrobkov: Po konečnej kontrole sú výrobky označené logom a značkou Thun 1794, ktoré potvrdzujú ich pôvod a kvalitu.
  12. Predaj a distribúcia: Výrobky sú následne pripravené na predaj a distribúciu do obchodov a predajní po celom svete.

Triedenie na I. a II. akosť:

Po dokončení výpalu sa porcelán triedi na I. a II. akosť. Toto triedenie závisí od mnohých faktorov, ako je rovnomernosť bielej farby, hladkosť povrchu, absencia prasklín alebo chýb v dizajne. Porcelán, ktorý prejde týmito kontrolami, je klasifikovaný ako I. akosť a je určený na predaj. Porcelán s menšími nedokonalosťami alebo chybami je klasifikovaný ako II. akosť a je obvykle predávaný so zľavou.

Rozdiel medzi I. a II. akosťou:

Rozdiel medzi I. a II. akosťou sa prejavuje v kvalite a dokonalosti výrobku.

I. akosť je bezchybný výrobok, ktorý má perfektnú bielu farbu, rovnomerný povrch bez chýb v dizajne.

Na druhej strane II. akosť môže obsahovať drobné vady, ako sú škvrny, praskliny alebo odchýlky vo farebnom prevedení. Tieto vady však nemajú vplyv na funkčnosť výrobku a sú často nepatrné alebo umiestnené na menej viditeľných miestach.